Mladí majú k EÚ najlepší vzťah, v posledných voľbách ale volili málo

14.07.2013 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) – Hoci majú mladí ľudia v porovnaní s ostatnými vekovými skupinami k Európskej únii (EÚ) najpozitívnejší vzťah a takmer 70 % z nich sa cítia byť občanmi EÚ, k volebným urnám prišlo v posledných eurovoľbách v roku 2009 len 29 % mladých do 24 rokov. Na Slovensku volilo len 13 % mladých. Celkovo sa do posledných eurovolieb zapojilo v európskej dvadsaťsedmičke 43 % ľudí. Výsledky vyplývajú z prieskumov Eurobarometra a agentúry TNS.

Eurovoľby sú podľa prieskumov mladým ľahostajnejšie než národné voľby. Kým v eurovoľbách volilo na Slovensku len 13 % mladých od 18 do 24 rokov, národné voľby k urnám pritiahli 51 % z nich. Rozdiel v tejto účasti sa dá pozorovať na úrovni celej EÚ. V posledných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) volilo priemerne 29 % mladých, v národných voľbách bol priemer 38 %. EP chce preto pred blížiacimi sa voľbami, ktoré by sa mali uskutočniť v máji 2014, viac informovať mladých Európanov. "Uvedomujeme si, že účasť mladých ľudí vo voľbách do EP je oveľa nižšia, ako je celoslovenský priemer, ako aj celoeurópsky priemer. Preto sa budeme snažiť najmä cez sociálne siete a internetové médiá šíriť povedomie o voľbách," povedal riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Mladých upozornia na to, že budúcoročné eurovoľby sa budú líšiť od predchádzajúcich. "EP bude po voľbách voliť priamo predsedu Európskej komisie na návrh Európskej rady, ktorý bude musieť zohľadniť výsledky volieb do EP. Je naozaj na ľuďoch, aj na mladých, koho si zvolia do EP, lebo potom tak bude vyzerať aj európska exekutíva," podčiarkol Hajšel.

Informačná kancelária chystá po celom Slovensku aj besedy, konferencie a rôzne diskusné fóra, ktoré budú zamerané najmä na témy, ako mladí a ich účasť na verejnom živote, či mladí a nezamestnanosť. Podľa zistení Eurostatu z 1. júla 2013 bolo v máji 2013 v EÚ priemerne bez práce 23,2 % mladých do 25 rokov. Na Slovensku ide až o 34,6 %. Tento podiel sa medziročne zvýšil o 0,8 %.

Správa, ktorú podľa prieskumu Eurobarometra z mája 2013 vypracovala Výkonná agentúra pre vzdelávanie, audiovizuálnu oblasť a kultúru (EACEA), konštatuje, že mladí ľudia považujú voľby za najefektívnejší spôsob, ako sa podieľať na politickom živote. V porovnaní s ostatnými vekovými skupinami však označili za efektívne aj demonštrácie a štrajky a častejšie vyjadrujú svoje názory na sociálnych sieťach.
 

Vyberte región